דלקת כליות (פילונפריטיס) היא אחד הסוגים החמורים הנכללים בקבוצת דלקות השתן. במרבית המקרים מקורה דווקא בזיהום חיידקי שהחל בשלפוחית והתפשט לכליות דרך צינוריות השתן. דלקת באיזור זה מצריכה טיפול רפואי מיידי שכן מעמידה את המטופל בפני סכנה בריאותית משמעותית.
אי טיפול בדלקת כליות יכול לגרום לנזק בלתי הפיך בכליות בשל הנטייה של והחיידקים להתפשט לזרם הדם, מצב המסכן חיים. הטיפול המקובל מורכב משימוש באנטיביוטיקה תחת פיקוח רפואי ואשפוז.
סימנים המעידים על דלקת בכליות
אם קיימים תסמינים כמו חום, הטלת שתן תכופה, דם בשתן וכאבים בעת מתן שתן מתעורר החשד לזיהום בדרכי שתן. כאבים בגב התחתון או באזור המפשעה ממקדים את האבחון לדלקת כליות. חום הינו סימן כללי נוסף וכאשר מצטרף לכלל התסמינים שהוזכרו מקודם, מחזק את ההשערה כי מדובר בדלקת כליות חריפה.
סיבוכים ופגיעה בכליות
אם וכאשר המטופל אינו מקבל טיפול ומענה לזיהום, דלקת כליות יכולה להוביל לנזק בלתי הפיך ולגרום למחלת כליות כרונית. הכליות פועלות לסינון וסילוק של פסולת מהדם. בדלקת כליות, החיידקים שמעוררים את הזיהום יכולים להתפשט דרך הכליות ולפלוש לדם, מצב המכונה בשם אלח דם. זהו מצב חירום רפואי המתבטא בחום וירידה בייצור השתן.
נשים בהריון אשר מאובחנות עם דלקת כליות במהלך ההריון נמצאות בסיכון מוגבר לסיבוכים רפואיים כמו לידת תינוק במשקל נמוך.
טיפול בדלקת כליות
אנטיביוטיקה בדרך כלל תהיה הבחירה הראשונה אליה יפנה הרופא את המטופל. המינון ומשך הטיפול תלויים בחומרת המצב הרפואי ותלויים אף בממצאי בדיקות השתן התקופתיות. ההקלה בתסמינים עשויה להופיע תוך מספר ימים לאחר התחלת הטיפול אולם ייתכן שיהיה צורך להמשיך ליטול את התרופה במשך שבוע נוסף.
דלקת כליות חמורה מצריכה אשפוז רפואי כאשר הטיפול מורכב מאנטיביוטיקה שניתנת דרך הוריד. בעיות אנטומיות בכליות או בחלקים אחרים במערכת השתן מגבירים את הסיכון לדלקות חוזרות ונשנות לכן רופא המשפחה לאחר אבחון הדלקות החוזרות עשוי להפנות את המטופל לרופא מומחה כמו נפרולוג או אורולוג לצורך הערכה ממוקדת יותר לאיתור גורם הדלקת. במקרים בהם יימצא פגם מבני יומלץ על ניתוח.
פגיעה בכליות ומחלות כליה
המונח תפקודי כליה משמש ברפואה את הצוות הרפואי כדי לבדוק באמצעים עקיפים את יכולת הכליות לבצע את תפקידם כראוי. פגיעה בכלייה כתוצאה מדלקת בדרכי השתן או כתוצאה מדלקות חוזרות ונשנות עשויה לשבש את תפקודי הכליה ולהסב לה נזק בלתי הפיך. תפקודי כלייה מתחת ל 20 אחוזים, מסמלים על כך שיש בעיה בריאותית חמורה ומעידים על כך שהכלייה אינה מווסתת ומסלקת חומרים כימיים מסוכנים מן הגוף ביעילות. רמות תפקודי כלייה מתחת ל 10 עד 15 אחוזים מחייבים דיאליזה או השתלת כליה.
למרבה הצער, תסמינים של אי-ספיקת כליות כרונית שמתבטאת באובדן הדרגתי בתפקוד הכליות , יכולה להתרחש מבלי שיבחינו בכך במשך שנים רבות, ולעתים קרובות לא ניתן להבחין בבעיה עד לשלביה המאוחרים.
אי ספיקת כליות חריפה משמעותה אובדן תפקוד כליות פתאומי, המתרחש בעקבות דלקות חוזרות ונשנות בדרכי השתן, שימוש בתרופות מסוימות או הרעלה. הנזק שנגרם לכליה בשלב זה עשוי להיות בלתי הפיך. כליות שחודלות לפעול, גורמות למצב שנקרא אורמיה, מצב שבו הגוף אוגר נוזלים ופסולת שמקורה בייצור חומרים בגוף. הצטברות הנוזלים גורמת לבצקות, עייפות וחולשה קיצונית. מחלת כליות סופנית (ESRD) מתייחסת לקריסת תפקוד הכליות, מצב חירום רפואי שמצריך דיאליזה או השתלה.
מידע נוסף: הכל על דלקות בדרכי השתן – www.urinary.co.il