הכליה היא אחד האיברים החשובים ביותר בגופנו, ומצבים של אי ספיקת כליות אינם מאפשרים אורח חיים תקין ודורשים טיפול מיידי. לכליות תפקיד מרכזי בפיזיולוגיה של הגוף, והן בעלות אחריות בלעדית על סינון הדם והפרשת השתן.
מלבד זאת, הכליות תורמות לאיזון לחץ הדם, הפרשת הורמונים ואיזון האלקטרוליטים. במצבים של אי ספיקת כליות חריפה מאוד, וכאשר הכליות לא יכולות לבצע את עבודתן ולסנן את הדם, מופנים החולים לדיאליזה דחופה, שמהווה תחליף מכני לפעילות הכליות.
במצב זה, הטיפול בדיאליזה נדרש לאורך כל החיים, ועל המטופלים לשמור על אורח חיים מוגבל הכולל תזונה מתאימה והפחתה בשתיית נוזלים.
מלבד הפגיעה הקשה באורח החיים, סיכויי ההישרדות של חולי דיאליזה מוגבלים ביותר, והדרך הטובה ביותר לשרוד לתקופה ארוכה היא השתלת כליה.
במקרים אלו, תרומת כליה תגרום להצלת חייהם של המטופלים, ולשיפור אדיר באורח החיים שלהם, שכן לאחר תרומת הכליה יוכלו לחזור לאורח חיים נורמלי, וללא צורך בדיאליזה.
האפשרויות לתרומת כליה
על מנת לעזור לחולים במחלות הכליה, מספיקה תרומה של כליה אחת בלבד. באופן כללי, כליה אחת מספיקה לפעילות השוטפת של הגוף, ולכן גם תורם הכליה לא נפגע מהפרוצדורה. קיימות היום שתי דרכים להשתלת כליה:
תרומת כליה מהחי
הדרך הטובה ביותר להשתלת כליה היא תרומה מהחי. הרקמה החיה מאפשרת פרוגנוזה טובה יותר, ומחקרים שונים הראו שתרומות כליה מהחי מובילות להישרדות טובה יותר.
כפי שנאמר, ברוב המקרים לא נגרם נזק פיזי לתורם, אשר לפני ביצוע הניתוח עובר בדיקות מקיפות לוודא ששתי הכליות שלו עובדות כראוי.
תרומת הכליה מהחי מתבצעת בדרך כלל בין בני משפחה, אשר אצלם גם הסיכויים להתאמה מבחינת סוג דם וסיווג רקמות טובים יותר.
מלבד זאת, במקומות שונים בעולם ניתן לרכוש כליה מתורמים. דרך זו אינה חוקית בישראל וברוב העולם המערבי, אך אפשרית.
מצב נוסף נפוץ מאוד הוא "החלפת כליה בין משפחות". כאשר שני חולים ממתינים להשתלה, אך לרוע מזלם אין במשפחתם תורם מתאים מבחינת סוג דם וסיווג רקמות, ניתן לבצע תרומה מתואמת, בה בן משפחה תורם כליה לחולה אחר, בתמורה לכליה מתאימה מהמשפחה השניה.
השתלת כליה מהמת
דרך נוספת לבצע השתלת כליה היא מתורם מת. אמנם מדובר בדרך פחות יעילה מאשר תרומה מהחי, אך גם לחולים העוברים תרומת כליה מהמת סיכויי הישרדות מצוינים.
במקרים אלו, תורמים אשר חתמו בעודם בחיים על מסמכים שמאשרים שאיבריהם יינתנו לתרומה (כמו לדוגמה בעלי כרטיס "אדי"), תורמים את הכליות שלהם ואיברים נוספים לחולים הממתינים להם.
במקרים אלו, קיימת רשימת המתנה בה נמצאים החולים וממתינים להגעת תורם. לעתים ההמתנה ממושכת מאוד, ובמקרים קשים עלולה להימשך שנים רבות.
החיים בהמתנה לכליה
ההמתנה לכליה יכולה להיות ממושכת וארוכה, ולכן לחולי הכליה חייבת להיות סבלנות רבה. במידה והחולים נמצאים ברשימת ההמתנה, או שכבר נקבע להם תור לניתוח לתרומה מהחי, עליהם להישאר בריאים, על מנת שיוכלו לעמוד בקשיי הניתוח ולשרוד גם בחיים שאחריו. חולי כליה הממתינים לתרומה חייבים לשמור על בריאותם בדרכים הבאות:
- לנטול את התרופות בצורה סדירה – חשוב מאוד לשמור על לחץ דם מאוזן ועל ערכי סוכר תקינים, על מנת לעמוד בניתוח בצורה טובה.
- שמירה על דיאטה – הדיאטה של חולי הדיאליזה קפדנית, ועליהם להימנע מסוגי מזון רבים המכילים בעיקר נתרן, אשלגן וזרחן. חוסר שמירה על דיאטה יכול לגרום לפגיעה במאזן האלקטרוליטים שעלולה להוביל לביטול הניתוח.
- פעילות גופנית – למרות שקשה לחולי הדיאליזה לבצע פעילות גופנית מסודרת, חשוב להקפיד על פעילות גופנית מתונה בהתאם להמלצות הרופא, על מנת לעזור לחיזוק הכושר הגופני, הלב והריאות.