הכליות הן זוג איברים היושבים בצדו האחורי של הגב, בערך בגבול של הצלע ה-12. לכליות תפקידים רבים וחשובים הכוללים בין היתר: סינון ראשוני ומשני של חומרי הגוף השונים (תאי דם, הורמונים, תרופות, מינרלים וכדומה), החלטה אלו חומרים יופרשו מהגוף דרך מתן שתן, ואלו חומרים יחזרו לפעילות בגוף דרך תהליך שנקרא ספיגה חוזרת.
הפרעות בתפקודי כליות עלולות לגרום למצב בו חומרים שאמורים להיות מופרשים מחוץ לגוף נשארים במחזור הדם שלא לצורך, ועלולים לגרום להפרעות בתפקוד הפיזיולוגי של מערכות ואיברים שונים בגוף. בנוסף, ייתכן מצב שבו בשל חוסר יכולת של הכליות לבצע ספיגה חוזרת של חומרים שהגוף זקוק להם, איברים ומערכות בגוף האדם יסבלו מחוסר של אותם חומרים חשובים. במצב שכזה, יזדקק החולה לטיפולי דיאליזה.
תפקידי הכליות
מלבד סינון הגוף מחומרי פסולת ושמירה על איזון המלחים בדם, לכליות תפקידים חשובים נוספים. למשל, יצירת הורמונים המהותיים לתפקוד התקין של מערכות שונות בגוף, כמו ההורמון אריתופויטין. הוא אחראי על עידוד יצירת כדוריות דם אדומות, ועל איזון נפח הדם, דבר שעוזר בשמירה על לחץ דם תקין. כמו כן, לכליות תפקיד חשוב בעיבוד ויטמין D בכדי שיתפקד בצורתו ההורמונאלית הרצויה לגוף.
בשל כל תפקודים אלו ורבים אחרים, חשוב שהכליות יעבדו כשורה. זה נכון שמערכות ואיברי הגוף יכולים לתפקד גם כאשר רק כליה אחת פועלת באופן נורמאלי, אך בכדי להימנע ממצב זה רצוי להיות ערניים ולשים לב למספר תסמינים גופניים. אלו עלולים לאותת כי ייתכן וקיימת בעיה בכליות. גם בעיה אקוטית וזמנית בכליות ללא טיפול עלולה להפוך להיות בעיה כרונית, ולכן ערנות בשלבים מוקדמים יכולה להציל חיים ולמנוע סיבוכים בריאותיים מרובים, כמו השתלת כליות או תלות בדיאליזה.
תסמינים למחלות כליה
- הפרעות במתן שתן (דיסאוריה): הפרעות ומחלות רבות בכליות גורמות לכאבים, הרגשת צריבה ואי נוחות במתן שתן. כאשר אדם סובל מתסמין זה, ייתכן והוא סובל מזיהומים, דלקות בדרכי השתן, או אבנים בכליות..
- דם בשתן (המטוריה): עלול להוות תסמין אזהרה למחלות רציניות אך גם למחלות "קלות" יותר. במרבית המקרים, דם המופיע בשתן עלול להוות סימן כי קיימת דלקת או זיהום בדרכי השתן. במצב קשה יותר, תסמין זה עלול להעיד על גידול סרטני או גידול שפיר בדרכי השתן.
- מתן שתן בלילה (נוקטוריה): תסמין זה שכיח בעיקר בקרב חולי סוכרת, אך גם עלול להופיע בקרב אנשים אשר נוטים לשתות הרבה לפני השינה. כמו כן, מבחינה פתולוגית נטייה מרובה למתן שתן בעיקר בשעות הלילה עלולה להעיד כי קיימת בעיה בתפקודי כליות, בתפקודי הלב ובבלוטת הערמונית.
- שינוי בצבע השתן: כאשר מופיע שתן בצבע שונה מהרגיל, לפני שנכנסים ללחץ צריך לזכור כי שינוי צבע השתן תלוי לעתים גם בתזונה שלנו. סלק למשל, משפיע על צבע השתן. מלבד זאת, הצבע יכול להשתנות עקב תופעת לוואי של תרופות, כמו ריפמפין, או עקב הפחתה בכמות השתייה. במצבים מסוימים, אם שינוי הצבע נמשך מספר ימים, ייתכן כי קיימת בעיה בתפקודי הכליות.
למידע נוסף – שיטות טיפול במחלות כליה במשרד הבריאות האמריקאי
באופן כללי, כאשר האדם סובל מתסמינים אלו או תסמינים אחרים הקשורים במערכת השתן, עליו לגשת בהקדם לביצוע בדיקות שתן, על מנת שיהיה ניתן לאבחן האם מדובר בהפרעה או שהתפקודים נורמאליים. תסמינים נוספים אשר לא קשורים למערכת השתן שעלולים להופיע הם בצקות ויתר לחץ דם.