דיאטנית נפרולוגית היא דיאטנית שתפקידה הוא לספק ייעוץ תזונתי לחולי אי-ספיקת כליות כרונית וחולים המטופלים בדיאליזה.
הדיאטנית הנפרולוגית אחראית על בניית תפריט המתאים לחולים, מעקב אחר הערכים השונים בבדיקות, ושינוי התזונה לפי התקדמות המחלה. טיפול יעיל על ידי דיאטנית נפרולוגית יכול להקטין את תדירות הדיאליזה ואף לדחות את הצורך בה.
תזונה מיוחדת לחולי כליות
חולי כליה נמצאים במצב שבו הכליה אינה עובדת בצורה מלאה, וסינון הדם לא מתבצע כראוי. מדובר במצב כרוני שגורר את הצורך בטיפול בדיאליזה – סינון הדם על ידי מכשיר חיצוני.
בגלל הבעיה בסינון הדם, מצטברים חומרים מזיקים כמו אוריאה, קריאטינין ומטבוליטים נוספים שמזיקים, ועלולים לגרום להתקדמות המחלה. לפיכך, לתזונה מרכיב חשוב ביותר בהשפעה על מחלות כליה. היא קובעת למעשה את הרכב החומרים בדם ועל כן את הרכב החומרים המסוננים על ידי הכליה.
על מנת להוריד את העומס המופעל על הכליה ולהוריד את רמת המטבוליטים המסוכנים בדם, חולי כליה חייבים להקפיד על תזונה קפדנית על פי מצבם הנוכחי. משום כך, כל חולה דורש מעקב צמוד ותזונה מיוחדת שתגדיל את סיכוייו לשרוד, תשפר את הפרוגנוזה ותדחה את תחילה טיפול הדיאליזה. כמו כן, ישנה סבירות גבוהה שחולי דיאליזה ילקו במצב של תת תזונה עקב מצבם וזו עלולה לגרום להחמרה ואף לתמותה. לכן, יש מידית לטפל במצב של תת תזונה ולמנוע את משיכתה.
מצבים הדורשים דיאטה נפרולוגית
בגלל הבעיה המדוברת בסינון הדם, כמעט כל חולה כליות צריך לעבור דיאטה שתתאים את התזונה שלו ליכולת הסינון של הכליה, ולהפחתת העומס על הכליה. מלבד ההשפעה על הכליה, תזונה נכונה ומתאימה תעזור לשיפור איכות החיים ותביא להרגשה כללית טובה יותר.
תפקיד הדיאטנית אצל חולי אי-ספיקת כליות כרונית
אי-ספיקת כליות כרונית היא מצב שבו הכליה לא מסננת את הדם באופן תקין, כך שריכוזם בדם של מטבוליטים מסוכנים כמו קריאטנין ואוריאה עולה ומסכן את שלום החולים.
זהו מצב שלא מטופל במסגרת הדיאליזה בשלב זה, היות והכליה עדיין מתפקדת (אם כי לא בצורה הטובה ביותר). על כן חשוב מאוד לשמור על מצב זה על ידי תזונה ותרופות מתאימות.
הדיאטנית הנפרולוגית תמליץ לחולי אי-ספיקת כליות כרונית על תזונה מופחתת בחלבונים (שנוטים להצטבר בדם וליצור עומס על הכליות), ותעזור בבניית תפריט מאוזן על פי הגבלות הרופא.
במהלך הייעוץ, הדיאטנית מסבה את תשומת ליבו של החולה לגבי סוגי המזון המומלצים וסוגי המזון האסורים, הידועים כעשירים בחלבונים. בנוסף, הדיאטנית אחראית על המעקב השוטף ושינוי התפריט במקרי הצורך ובהתאם להתקדמות המחלה.
תפקיד הדיאטנית אצל חולי דיאליזה
במצב של אי-ספיקת כליות סופני, החולים נאלצים לעבור טיפולי דיאליזה על מנת לסלק את המטבוליטים העודפים. לעומת אי-ספיקת כליות כרונית, בה חשוב להקפיד על תזונה מופחתת חלבונים, חולי דיאליזה צריכים להקפיד על תזונה עשירה בחלבונים, אך מופחתת אשלגן וזרחן.
כאמור, מדובר בתזונה לא שגרתית (אין אנשים רבים המכירים את רמת הזרחן והאשלגן במוצרי המזון), ולכן תזונה מורכבת זו מחייבת המלצה מהימנה על ידי דיאטנית נפרולוגית שתמליץ על סוגי המזון הנכונים ועל התפריט המדוייק.
חשוב לדעת שתפריט לא מתאים בקרב חולי דיאליזה עלול לגרום לסיכון רב ולהחמרת המצב.
חשיבות הדיאטנית הנפרולוגית
לדיאטנית הנפרולוגית תפקיד מרכזי וחשוב בטיפול בחולה הכליות. בזכות עבודתה, סיכויי הצלחת הטיפול עולים ומצב החולה משתפר.
מרכיב התזונה הוא מרכיב חשוב ביותר אצל חולי כליות. כפי שניתן להבין, הוא מורכב ביותר ודורש ידע רב והיכרות מעמיקה עם מרכיבי המזון השונים והשפעתם על גוף החולה. הטיפול התזונתי מוביל למעבר לתפריט נכון ובריא יותר ולשיפור רב באיכות החיים ובהרגשה הכללית.