בכנס השנתי האחרון שנערך מטעם האיגוד האמריקאי לאורולוגיה, American Urological Association, הוצגו ממצאים ראשוניים של מחקר חדש ומרתק שעוסק בקשר שבין איזון רמות הסוכר בדמם של חולי סוכרת סוג 2 לבין הסיכון לסבול מאבנים בכליות.
נכון להיום סוכרת סוג 2 נחשבת לאחד מגורמי הסיכון לפתח אבנים בכליות לצד סיפור משפחתי של אבנים בכליות, גיל מבוגר, דיאטה עשירה בסוכר או במלח ועוד.
בארצות הברית לבדה חיים כעשרים ושישה מיליון בני אדם שסובלים הן מסוכרת סוג 2 והן מאבנים בכליות ולפי ההערכות העדכניות ביותר שישי בידינו כיום נראה כי יותר מחמישית מחולי סוכרת סוג 2 יפתחו בשלב מסוים אבנים בכליות.
אודות המחקר
החוקרים שהציגו את הנתונים בחנו נתונים רפואיים של קרוב לאלפיים חולים שסבלו במקביל מסוכרת סוג 2 ומאבנים בכליות ושקיבלו טיפולים שונים בין השנים 2002-2013.
מתוך כלל החולים שלקחו חלק במחקר, עשרים אחוז טופלו באמצעות אינסולין ואילו יתר הנבדקים טופלו באמצעות תרופות פומיות שונות.
לפי הממצאים של המחקר ניתן לראות כי אלו שטופלו באמצעות אינסולין נהנו מאפקט מגן מפני יצירה של שתן חומצי.
למעשה ניתן לראות לפי ממצאי המחקר כי ככל שרמות הסוכר בדמם של הנבדקים היו נמוכות יותר או ליתר דיוק מאוזנות יותר, כך הסיכוי להתפתחות של אבנים בכליות היה נמוך יותר. ככל הנראה הירידה ברמת החומציות של השתן הובילה להפחתת הסיכון להיווצרות אבנים בכליות וזהו המנגנון העומד בבסיס הממצאים של המחקר.
היישומים של ממצאי המחקר
למרות שמדובר על מחקר ראשוני ולפיכך ישנו צורך לאשש את מסקנות החוקרים במחקרים נוספים, הרי שככל הנראה הממצאים יביאו לשינוי תפיסתי בכל הקשור לטיפול בחולי סוכרת סוג 2.
לא ברור עדיין מה תהיינה ההשפעות של ממצאי המחקר אך ייתכן מאוד כי בעתיד הקרוב יושם דגש חזק יותר על איזון אגרסיבי יותר של הסוכרת כבר בשלבים המוקדמים של המחלה וכן ייתכן שהחולים יימצאו במעקב צמוד יותר על מנת לאבחן הימצאות של אבנים בכליות בשלב כמה שיותר מוקדם.