הרחבת כליה

כליההרחבת כליה (הידרונפרוזיס) הוא מצב בו אגן הכליה נמתח ומתנפח כתוצאה מהצטברות של שתן. כידוע, הכליה מסננת את הדם ומפרישה את השתן החוצה דרך השופכנים. במקרים של חסימה כלשהי בכליה או בדרכי השתן, השתן לא מסולק החוצה בצורה תקינה ומצטבר באגן הכליה. כתוצאה, הכליה מתרחבת ומופיעים תסמינים שונים הכוללים בעיקר כאבים במותן.

הגורמים להרחבת כליה

הרחבת כליה מופיעה כאשר השתן מצטבר בצורה פתולוגית באגן הכליה ולא יוצא החוצה כמקובל. קיימים שני גורמים עיקריים להרחבת כליה:

  • חסימה בדרכי השתן – הגורם החשוב ביותר להרחבת כליה הוא חסימה לאורך דרכי השתן. בדרך כלל, החסימה נגרמת כתוצאה מאבן או מלחץ של איברים אחרים, וכמעט כל חסימה לאור דרכי השתן יכולה לגרום להרחבת כליה. כאשר מופיעה חסימה בכליה עצמה או בשופכן, השתן לא מצליח לזרום החוצה כראוי וחוזר למעלה אל הכליה. כתוצאה, מופיעה הצטברות שתן בכליה ומתחילה הרחבת כליה.
  • ריפלוקס – מצב נוסף אשר יכול לגרום להרחבת כליה הוא חזרת השתן משלפוחית השתן למעלה אל השופכנים. במצב התקין, השתן לא אמור לחזור מהשלפוחית אל השופכנים אך במידה ומופיע ריפלוקס השתן יכול לחזור למעלה ויכול להיווצר עומס על הכליה ולהופיע מצב של הרחבת כליה.

מצבים בהם מופיעה הרחבת כליה

קיימים מספר מצבים אשר יכולים לגרום להתפתחות של הרחבת כליה:

  • הריון – במהלך ההריון, הרחם יכול ללחוץ על אחד השופכנים ולגרום לחסימתו וכתוצאה להרחבת הכליה.
  • מחלות ממאירות – מחלות ממאירות שונות כמו סרטן הכליה, סרטן צוואר הרחם, סרטן השחלות או סרטן שלפוחית השתן יכולים לגרום לחסימת כליה על רקע הפעלת לחץ על השופכנים או שליחת גרורות.
  • מחלות הערמונית – ערמונית מוגדלת היא מצב נפוץ ביותר, ובמידה והגדלת הערמונית גורמת ללחץ על דרכי השתן יכולה להתפתח הרחבת כליה. מצב זה מופיע בהגדלה שפירה של הערמונית או בסרטן הערמונית ומטופל בהצלחה לאחר הסרת הערמונית.
  • אבנים בכליות – אבנים בכליות הן מצב נפוץ ביותר בגברים ובנשים כאחד. מדובר באבנים קטנות אשר נוצרות ממשקעים המצויים בכליה ויכולים ליצור חסימה בדרכי השתן.
  • מומים מולדים – לעתים הרחבת כליה מופיעה כמום מולד, המעיד על הפרעה במערכת השתן. ניתן בהחלט לאבחן הרחבת כליה בסקירת מערכות ובמקרים מסויימים לטפל בה לאחר הולדת התינוק.
  • גורמים נוספים – קיימים מצבים נוספים ונדירים יותר אשר יכולים לגרום להרחבת כליה כמו קרישי דם, אנדומטריוזיס, ציסטות שחלתיות ומצבים נוספים.

תסמינים של הרחבת כליה

הרחבת כליה גורמת להתפתחות תסמינים על פי חומרת החסימה ואופן היווצרותה. במידה והחסימה מופיעה במהירות (כפי שקורה באבנים בכליות) התסמינים יתפתחו מהר, ולעומת זאת במידה והחסימה מתפתחת באיטיות, ייתכן וכלל לא יופיעו תסמינים. התסמינים העיקריים של הרחבת כליה הם:

  • כאבים במותן ובגב –  מדובר בכאבים חזקים אשר מופיעים בצד הגוף ויכולים להקרין לצלעות או לירך. הכאבים יופיעו בצד אחד במידה וכליה אחת בלבד מעורבת, ובשני הצדדים במידה ושתי הכליות מעורבות. מדובר בכאב "בא והולך", אשר לרוב מוחמר כאשר שותים. במקרים של הרחבת כליה כרונית בהם ההרחבה מתפתחת באיטיות יכול להופיע כאב קל ביותר בעל מאפיינים דומים.
  • בחילה והקאות – לעתים מלווים לכאבים הקשים בחילות והקאות אשר יכולות להחשיד למצבים רפואיים אחרים.
  • סימני זיהום – במידה והשתן המצוי באגן הכליה מזדהם, יכולים להופיע סימנים של זיהום כמו עליית חום (מעל 38 מעלות), צמרמורות ורעידות.
  • דם בשתן – סימן נוסף אשר יכול להופיע בהרחבת כליה (בעיקר על רקע אבנים) הוא דם בשתן.

ראו גם:

טיפולי דיאליזה ופוריות – האם מקשה על כניסה להריון?

השתלת כליה

האם אפשר לחיות עם כליה אחת?

דילוג לתוכן