מחלות כליה – דיאליזה

מיקרואנגיופתיה תרומבוטית

טיפולמיקרואנגיופתיה תרומבוטית הוא מצב של אנמיה המוליטית וירידה בספירת הטסיות, אשר גורם לחום, סימנים נוירולוגיים ופגיעה כלייתית.

הביטוי של מיקרואנגיופתיה תרומבוטית מופיע בשתי מחלות עיקריות: TTP (thrombotic thrombocytopenic purpura) ו-HUS (hemolytic uremic syndrome). TTP

 היא מחלה המופיעה אצל מבוגרים, והגורם לה בדרך כלל אינו ידוע. אך הפגיעה בתפקוד הטסיות מופיעה על רקע פעילות מופחתת של חלבון בשם ADAMTS13, אשר בעל תפקיד משמעותי בהיצמתות הטסיות.

לעומת זאת HUS מופיעה בעיקר בילדים, וקיים קשר למחלת שלשולים על רקע E. coli 0157:H7, אשר ככל הנראה גורם לתגובה אימונית שמובילה לפגיעה בטסיות.

סימני המחלה

מיקרואנגיופתיה תרומבוטית מתבטאת בעיקר באנמיה המוליטית וירידה בספירת הטסיות, כאשר אצל רוב החולים מופיעים סימנים נוספים:

לסיכום, HUS הוא מצב המופיע בעיקר בילדים ומתבטא בפגיעה כלייתית, ולעומתו TTP הוא מצב המופיע בעיקר במבוגרים ומתבטא כפגיעה נוירולוגית.

אבחנה של מיקרואנגיופתיה תרומבוטית

מיקרואנגיופתיה תרומבוטית היא מחלה סוערת וקשה מאוד, וקיימת חשיבות רבה להגיע לאבחנה בשלב מוקדם שלה. בבדיקות המעבדה השונות ניתן למצוא:

הפגיעה הכלייתית במיקרואנגיופתיה תרומבוטית

הפגיעה הכלייתית במחלות TTP/HUS נגרמת על רקע פגיעה באנדותל של הקפילרות בגלומרולי (פקעיות הכליה).

במילים אחרות, היצמתות טסיות גורמת לנזק לדפנות כלי הדם הקטנים בגלומרולי, שמוביל בסופו של דבר ליצירת משקע פיברין סביב הקפילרות והופעת נזק כלייתי. הנזק לכלי הדם הקטנים בכליה הוא נזק קשה ביותר, שמוביל לפגיעה קשה בתפקוד הכליה.

הטיפול במיקרואנגיופתיה תרומבוטית

הטיפול במיקרואנגיופתיה תרומבוטית חייב להינתן באופן מיידי, וכולל:

כריתת טחול – במצבים כרוניים, וכאשר הטיפול המקובל לא מצליח, ניתן לבצע כריתת טחול המפחיתה את מידת ההמוליזה.

Exit mobile version