מחקר חדש מכה את עיתוני הבריאות לאחרונה עקב נתונים שנלקחו ונותחו בקרב גברים שוודים. במסגרת ממצאי המחקר נטען כי אלו שנטלו ויטמין C במינון גבוה, כלומר 7 טבליות או יותר, היו בסיכון כפול לפתח אבנים בכליות.
הדאגה הגוברת בקרב גברים מבוגרים על היווצרות אבנים בכליות הנגרמות על ידי שימוש בתוספי תזונה של ויטמין C, מבוססת על מחקרים שבוצעו בשנות התשעים. מחקרים אלה דיווחו על הימצאות חומצה אוקסלית בשתן הנבדקים, כאלה אשר נהגו ליטול ויטמין C.
חומצה אוקסלית היא מרכיב מרכזי של אבני אוקסלט הסידן. כשבעים אחוזים מכלל האבנים בכליות מכילים חומר זה. מתוך כך ברור שרמות גבוהות של חומצה אוקסלית בשתן אינן ממצא רצוי.
ניסויים מהעבר
רמות גבוהות של חומצה אוקסלית בשתן נובעות מהעובדה שחומצה אסקורבית (ויטמין C) אשר מופרשת בשתן, עוברת המרה כימית לחומצה אוקסלית לפני ניתוח הנתונים.
ממצא זה הוכח לפני מספר שנים במעבדות מחקר העוסקות בחקר אבני כליות. הניסוי שנערך, כלל 10 מתנדבים אשר נדרשו ליטול ארבע גרם ויטמין C למשך חמישה ימים. השתן של אותם המשתתפים נבדקה במשך 24 שעות והדגימות נאספו לפני, במהלך ואחרי הניסוי.
האם גברים הנוטלים רמות גבוהות של ויטמין C נמצאים בסיכון מוגבר לאבנים בכליות ?
הממצא החדש אינו קובע בתוקף כי ויטמין C הוא האחראי להיווצרות אבנים בכליות, אולם כמויות גדולות עשויות לגרום לנזק כלייתי המשפיע על זרימת הדם והשתן. אבנים בכליות הן גופים זעירים של גבישים העלולים לחסום את דרכי השתן ולגרום לכאב משמעותי וחוסר נוחות.
סימנים להימצאות אבנים כוללים כאב בבטן התחתונה המתפשט לאזור המפשעה, איברי מין והירך הפנימית, דחיפות מתן שתן, הזעה, חוסר מנוחה, בחילות, הקאותודימום בשתן.
כמויות גבוהות של ויטמין C מגבירות סיכון לאבנים בכליות
החוקרים טענו כי כמויות גדולות של ויטמין סי מעלות את הסיכון לאבנים בכליות, משום שהגוף מפרק את הויטמין לאוקסלט. אחד ממחברי המחקר בשוודיה, העלה את החשיבות הציבור לדעת כי קיימים סיכונים בריאותיים לכליות בנטילת מינונים גבוהים של התוסף. עוד הוסיף כי אנשים בעלי היסטוריה רפואית של אבנים בכליות, צריכים להתייעץ עם רופא לפני נטילת התוסף.
ממצאי המחקר החדש
במחקר הנוכחי בפורסם ברפואה הפנימית ג'אמה, עקבו החוקרים אחרי 23,000 גברים שוודים בגילאי 45-79 עד לשנת 2009, במשך 12 שנים. בתחילת המחקר, בקרב הגברים לא נצפו אבנים בכליות. כ-900 גברים נטלו ויטמין C במינון של 1,000 מ"ג , ו-3 אחוזים מהם (31 גברים) פיתחו אבנים בכליות. פחות מ2 אחוזים בקרב שארית הגברים, פיתחו אבנים בכליות. החוקרים גילו כי גברים אשר נטלו ויטמין C במינון גבוה, היו בסיכון מוגבר לאבנים בכליות , כאשר הסיכון נע בין 1.7-2.2 פעמים.
החוקרים ציינו כי לא קיימות סיבות מוכחות באופן משמעותי המצריכות אדם ליטול כמויות גבוהות של ויטמין C. תוצאות המחקר אינן חלות על ויטמין C אשר מקורו מהמזון. בשורה נוספת מן המחקר הייתה כי שימוש במולטיויטמין אינו מגביר את הסיכון להיווצרות אבנים בכליות, שכן רמתו של ויטמין C הינה נמוכה יותר.
החוקרים ציינו כי נדרשים מחקרים נוספים בתחום כדי לגבות ממצאים אלה, ומדגישים כי אין הכרח להפסיק את צריכת הוויטמין לאחר ניתוח המממצאים מהמחקר. אם המטופל מהסס ומודאג מהשימוש בויטמין C, מומלץ לפנות לרופא מטפל לייעוץ.
בשנה האחרונה, מחקר שהוצג בכנס שנתי של אגודה אנדוקרינית ביוסטון, גילה כי ויטמין C ותוספים של ויטמין D קשורים לרמות גבוהות של סידןבשתן ובדם. רמות גבוהות של סידן נקשרות לאבנים בכליות.