מחלות כליה – דיאליזה

מחלת ברגר

כאבמחלת ברגר, הידועה גם בשם IgA Nephropathy היא מחלת כליה נפוצה הגורמת לדלקת כלייתית ומופיעה לאחר שמשקעי אימונוגלובולין מסוג IgA שוקעים בכליה ומפריעים לתפקודה השוטף.  המחלה נפוצה מאוד בצעירים, ונמצאת בשכיחות גבוהה יותר אצל גברים.

לצד חולים שמחלימים מהמחלה באופן מלא, אצל חולים אחרים מחלת ברגר יכולה להתקדם לאורך שנים רבות, ואף להגיע לאי ספיקת כליות כרונית. לא קיים כיום טיפול שגורם להחלמה מלאה מהמחלה, אך ניתן לשלוט בה בעזרת מספר תרופות.

מהו IgA ואיך הוא גורם למחלה כלייתית?

מערכת החיסון מורכבת מאימונוגלובולינים שאחראים על הלחימה בפתוגנים המזיקים. האימונוגלובולין מסוג A, המוכר גם כ-IgA הוא סוג של נוגדן שנפוץ בעיקר בריריות, ומתבטא בסוגים רבים של זיהומים.

אצל חולים במחלת ברגר, ה-IgA שוקע בכלי הדם הקטנים של הכליה ובתיווך של תהליך דלקתי מוביל לגלומרולונפריטיס (דלקת של הכליה).

לא ידוע כיום מדוע ה-IgA שוקע בכליה ומהם הגורמים שתורמים לכך, אך קיימים מספר גורמים שמשפיעים על שקיעת ה-IgA המובילה להתפתחות מחלת ברגר:

הסימנים של מחלת ברגר

מחלת ברגר לא גורמת בדרך כלל לתלונות שונות או להופעת סימנים בשלבי המחלה הראשונים ואי לכך, המחלה יכולה להופיע ולעבור מבלי שהחולים ישימו לב לכך. במקרים שהמחלה מתקדמת, היא יכולה לגרום לסימנים הבאים:

אבחנה של מחלת ברגר

מחלת ברגר גורמת לממצאים מעבדתיים המחשידים לפגיעה כלייתית – רמות קריאטינין ואוריאה גבוהות בבדיקת דם וחלבון בשתן. האבחנה הסופית של מחלת ברגר מתבצעת על ידי ביופסית כליה, המציגה ממצאים אופייניים למחלה הכוללים משקעים של IgA בגלומרולי, הטיפוסיים מאוד למחלה זו ומאפשרים את אבחנתה.

הטיפול במחלת ברגר

נכון להיום, אין עדיין טיפול מרפא למחלת ברגר, ובעוד אצל חלק מהחולים המחלה עוברת רמיסיה באופן ספונטני, אצל חלק אחר המחלה מתקדמת מאוד ותוך זמן קצר מובילה לאי ספיקת כליות. כשליש מהחולים במחלת ברגר, סובלים ממנה באופן כרוני אך ללא סימנים מיוחדים או ירידה בתפקודי הכליה. הטיפול במחלת ברגר חשוב על מנת למנוע את התדרדרות המצב, וכן על מנת לטפל בתופעות השונות להן גורמת המחלה.

Exit mobile version